ΤΟ ΕΡΓΟ ΜΑΣ

Φίλες και Φίλοι

η ώρα του λαού ήρθε. Σας ζητώ Ψήφο Εμπιστοσύνης.

Γιατί την Κυριακή 26 Μαΐου αποφασίζετε για τον Δήμαρχο και τους Δημοτικούς Συμβούλους της περιόδου 2019-2023.

Ο Δημοτικός μας Συνδυασμός ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ είναι ανανεωμένος σε ανθρώπους και ιδέες περισσότερο από ποτέ άλλοτε στο παρελθόν.

Τα πεπραγμένα μας ως Δημοτική Αρχή και η προσήλωση στην άσκηση των καθηκόντων μου ως Δήμαρχος Κατερίνης είναι σε όλους σας γνωστά.

Συνέθεσαν και συνθέτουν όλα αυτά τα χρόνια και την δική σας καθημερινότητά. Γι’ αυτό είμαι στην κρίση καθεμιάς και καθενός από εσάς για την ανανέωση της εμπιστοσύνης σας και της θητείας μου.

Γιατί την τελευταία δεκαετία, όταν η πατρίδα αγκομαχούσε στην ύφεση και διαχειριζόταν την φτώχεια, εμείς στο Δήμο Κατερίνης είχαμε το θάρρος να θέτουμε στόχους και την ικανότητα να τους υλοποιούμε. Και τ’ αλλάξαμε όλα.

Από την δεκαετία των θυσιών εμείς βγήκαμε όλοι μαζί πιο δυνατοί και ο τόπος μας ομορφότερος.

Ο Δήμος Κατερίνης τώρα συναγωνίζεται ευρωπαϊκές πόλεις σε ποιότητα ζωής και αποτελεσματικότητα. Είναι παράδειγμα καινοτομίας και απόδοσης. Το επίπεδο διαβίωσης στην Κατερίνη και τα χωριά μας είναι ποιοτικό και από τα υψηλότερα στη χώρα.

Όλα αυτά που μπορεί πολλές φορές να φαίνονται αυτονόητα πριν 10 χρόνια δεν τα είχαμε.

Σήμερα οργανώνουμε την επόμενη δεκαετία. Έργα και παρεμβάσεις που έχουν ήδη υλοποιηθεί αποτελούν την βάση. Στρατηγικός στόχος και όραμα μας η περαιτέρω ενίσχυση της ταυτότητας του Δήμου Κατερίνης.

Ένας τόπος γόνιμος για τους πολίτες του με πολύπλευρη και βιώσιμη ανάπτυξη, με ευκαιρίες για όλους, κοινωνικός και ανθρώπινος, ένας τόπος να ζεις με προκοπή, ευημερία και ασφάλεια.

Στην δουλειά που κάναμε ήσασταν εκεί, με ελπίδα, με υπομονή, με συμμετοχή και γι αυτό σας ευχαριστώ και σας ζητώ να προχωρήσουμε μαζί στο επόμενο βήμα με τη σιγουριά και τη βεβαιότητα της επιτυχίας.

Σάββας Χιονίδης

Δήμαρχος Κατερίνης

 

 

Το έργο και οι δράσεις μας τ’ άλλαξαν όλα

Στοχεύσαμε και πετύχαμε τη μετατροπή του Δήμου από μια επαρχιακή γειτονιά της δεκαετίας του ’90 σε ένα Δήμο που παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες σε αξιοπρεπείς δημότες. Σεβασμό και εξυπηρέτηση από τις Υπηρεσίες, έργα και δράσεις σε όλους τους τομείς, καινοτομίες που ξεπερνούν τα σύνορα. Κανείς πια από τους δημότες του δεν συζητά για τη Βέροια, τη Λάρισα ή την Κοζάνη παραπονούμενος για την Κατερίνη. Αντίθετα σήμερα μας ζηλεύουν και μας μιμούνται.

Δήμος Κατερίνης με Αλληλεγγύη & Φροντίδα για όλους.

Στηρίξαμε την οικογένεια, τα νέα ζευγάρια, τους γονείς παρέχοντας υπηρεσίες σε βρέφη και σε νήπια, σε παιδιά της προσχολικής και της σχολικής ηλικίας. Υποστηρίξαμε τους εφήβους και τους νέους μας, δώσαμε καθημερινή φροντίδα στους ηλικιωμένους, ενισχύσαμε τη δημόσια υγεία, κάναμε μία μεγάλη κοινωνική συμμαχία με τις εθελοντικές οργανώσεις και με όλους τους ενεργούς πολίτες που παρέχουν βοήθεια σε κρίσιμα θέματα και ενισχύουν την κοινωνική συνοχή.

…για τη Νέα Γενιά.

Η παροχή ενός αξιοπρεπούς, φιλικού και οργανωμένου περιβάλλοντος μάθησης της νέας γενιάς, από την προσχολική ηλικία έως το Ανώτατο Τεχνολογικό Ίδρυμα στην Κατερίνη αποτέλεσε κεντρική επιλογή της δουλειάς μας στο Δήμο.

Εξασφαλίζοντας χρηματοδοτήσεις περισσότερων από 22 εκ ευρώ κατασκευάσαμε τις νέες βιοκλιματικές σχολικές μονάδες στο Βατάν, στην Αγία Άννα και στο Τίμιο Σταυρό. Προχωρήσαμε στην ανέγερση των νέων βιοκλιματικών σχολικών μονάδων και στη συντήρηση όλων των υπολοίπων με στόχο να διαμορφώσουμε ένα περιβάλλον υγιές και φιλικό για τα παιδιά μας

Ιδιαίτερη θέση στις δράσεις μας είχαν και έχουν οι μικροί και μεγάλοι μας φίλοι με ειδικές ανάγκες. Οικοδομήσαμε μία πρότυπη βιοκλιματική σχολική μονάδα το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο, ενισχύσαμε τα προγράμματα δημιουργικής τους απασχόλησης (ΚΔΑΜ – ΑΜΕΑ) και σε συνεργασία με τη Μέριμνα Παιδιού κατασκευάσαμε τρεις (3) Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης προϋπολογισμού άνω των 2 εκ ευρώ με χρηματοδότηση εξ ολοκλήρου από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κεντρικής Μακεδονίας.

Εκτός των ετήσιων συντηρήσεων των κτιριακών υποδομών και των προαύλιων χώρων και των χώρων αθλοπαιδιών, έγιναν ανακατασκευές σε σχολικές μονάδες στη Βρία, στο Ελατοχώρι, στο Μοσχοχώρι, στη Ράχη, στον Λόφο, στο Παλαιό Κεραμίδι, στην Έλαφο, στην Περίσταση, στην Καλλιθέα, στον Κορινό, στη Γανόχωρα, στον Σβορώνο και στην Παραλία.

Υπερκαλύψαμε τις ανάγκες φιλοξενίας νηπίων στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου, ενώ τοποθετήσαμε περισσότερες από 70 νέες παιδικές χαρές διαμορφώνοντας χώρους ασφαλείς για την φροντίδα των παιδιών μας.

Επίσης ενισχύσαμε τη δημοτική Βιβλιοθήκη Κατερίνης, καθώς και τη Βιβλιοθήκη Κορινού πολλαπλασιάζοντας τον αριθμό των βιβλίων και διευκολύνοντας το δανεισμό.

Παράλληλα ενισχύσαμε τις υποδομές των σχολικών μονάδων με εργαστήρια ηλεκτρονικών υπολογιστών και ρομποτικής, προχωρήσαμε στην κατασκευή και λειτουργία του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής, καθώς επίσης ιδρύσαμε παράρτημα του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Κυβερνο-ασφάλεια “CSI Institute” στην Κατερίνη .

Ενισχύσαμε τους νέους μας στην μετα-λυκειακή τους εκπαίδευση με προγράμματα διά βίου μάθησης και την πρακτική τους διαμέσου της κοινωφελούς εργασίας ανέργων στον Δήμο Κατερίνης.

Πετύχαμε όχι μόνον να παραμείνει το ΤΕΙ στον Δήμο μας, όταν μερικές δεκάδες έκλειναν, αλλά και να ενισχυθεί σε υποδομές που του εξασφαλίσαμε, σε ανθρώπινο δυναμικό και σε αριθμό ετησίως φοιτητών. Πρωτίστως είναι σήμερα το μοναδικό Τμήμα Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού στη χώρα γεγονός που αφενός εξασφαλίζει την βιωσιμότητά του και αφετέρου το συνδέει άρρηκτα με την τοπική μας οικονομία και τον κλάδο των μεταφορών.

 

…για τον Αθλητισμό.

Οι δημοτικές μας δράσεις για τον Αθλητισμό στόχευσαν τόσο στην δυνατότητα άθλησης για όλους και στην ενίσχυση του ερασιτεχνικού σωματειακού αθλητισμού αλλά και στην αναπτυξιακή διάσταση διαμέσου της διοργάνωσης μεγάλων εθνικών και διεθνών αθλητικών διοργανώσεων.

Μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις οι οποίες τόνωσαν την επισκεψιμότητα και ενίσχυσαν την ταυτότητα του Δήμου. Προσέλκυσαν πλήθος επισκεπτών από το εσωτερικό και το εξωτερικό ενισχύοντας την τοπική οικονομία, υποστηρίζοντας τοπικές πρωτοβουλίες σωματείων και συλλόγων, όπως το ‘Τρέχω για την Κατερίνη”, το 7ο Ράλλυ Ιστορικών Αυτοκινήτων, του Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου Παίδων και Κορασίδων, το TEN-TEn Run, τον Πανελλήνιο Αγώνα Τοξοβολίας, το Διεθνή αγώνας τριάθλου “ALMIRAMAN 2018” σε συνεργασία με το αθλητικό πολιτιστικό σωματείο “ΤΡΙΑΣ” και την Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης και φυσικά η κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση του UEFA κάτω των 19 ετών.

Σε επίπεδο υποδομών εκτός της συστηματικής συντήρησης και της απρόσκοπτης λειτουργίας όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, με συνεχή αύξηση του αριθμού των χρηστών των εγκαταστάσεων, πετύχαμε να τις πολλαπλασιάσουμε και να τις αναβαθμίσουμε, εξασφαλίζοντας χρηματοδοτήσεις και επενδύοντας περισσότερα από 5,2 εκ ευρώ.

Κατασκευάσαμε το νέο Κλειστό Γυμναστήριο στον Σιδηροδρομικό Σταθμό, ένα αθλητικό στολίδι, αναβαθμίσαμε τη λειτουργία του Κλειστού Κολυμβητηρίου Κατερίνης, αναβαθμίσαμε το Γυμναστήριο Ενόργανης του Γυμναστικού Αγωνιστικού Συλλόγου Αρχελάου Κατερίνης, επεκτείναμε και ανακατασκευάσαμε το Δημοτικό Στάδιο Κατερίνης για να μπορεί να φιλοξενεί διεθνείς οργανώσεις στίβου και ποδοσφαίρου, διεκδικήσαμε και πετύχαμε την κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων στο άνωθεν της υπογειοποίησης τμήμα της Εθνικής Οδού, και μεταμορφώσαμε άγονες γωνιές σε υπαίθριους χώρους αθλοπαιδιών πετυχαίνοντας έναν Δήμο για άθληση για όλους.

Παράλληλα ενισχύοντας τις υποδομές σε ολόκληρο το Δήμο με προτεραιότητα τα χωριά μας ανακατασκευάσαμε γήπεδα ποδοσφαίρου από άκρη σε άκρη του Δήμου, με εργασίες ηλεκτροφωτισμού, άρδευσης, συντήρησης αποδυτηρίων, συντήρησης κερκίδων, τοποθετήσεις χλοοτάπητα, όπως στην Παραλία, στον Κορινό, στη Σεβαστή, στη Νεοκαισάρεια, στη Γανόχωρα, στη Ν. Τραπεζούντα, στην Καλλιθέα, στην Περίσταση, στα Καταλώνια, στο Π. Κεραμίδι, στον Αγ. Δημήτριο, στον Σβορώνο, στον Αν. Αγ. Γιάννη, στο Ν. Κεραμίδι, στον Τρίλοφο, στο Μοσχοχώρι, στα Φωτεινά, στη Βρία, στο Ελατοχώρι και στο Δημοτικό Γήπεδο Ατρόμητου.

 

…για τον Πολιτισμό, τις Τέχνες & την Παράδοση.

Η πολιτική μας για τον πολιτισμό στόχευσε στην ενίσχυση της παράδοσης, στην ανάδειξη της ταυτότητας μας, καθώς και στην παροχή υποδομών πολιτισμού για την προσέλκυση επισκεπτών και την ανάδειξη της Κατερίνης σε συμπρωτεύουσα πολιτισμού στην Κεντρική Μακεδονία. Εξασφαλίσαμε χρηματοδοτήσεις περισσότερες από 10 εκ ευρώ για την ποιότητα των πολιτιστικών δράσεων και την πληρότητα των υποδομών.

Πολιτιστικές δράσεις που απέκτησαν υπερτοπικό χαρακτήρα και ανέδειξαν τον τόπο και τους ανθρώπους του. Δράσεις ετήσιες που καθιερώθηκαν σε εθνικό επίπεδο και καθιέρωσαν την Κατερίνη σε χώρο πολιτισμού, όπως το Πάρκο των Χρωμάτων με την προσέλκυση χιλιάδων επισκεπτών, και πέτυχαν την τόνωση της τοπικής αγοράς και την οριστική έξοδο της Κατερίνης από την απομόνωση και τη μιζέρια υποτονικών εκδηλώσεων.

Η αναβάθμιση και η αρτιότητα της υλοποίησης πολιτιστικών δρώμενων, όπως τα ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ, το Διεθνές Φεστιβάλ Παράδοσης, η Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας, το Διεθνές Πρόγραμμα POP-ART, το Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων, το Διεθνές Παιδικό Φολκλορικό Φεστιβάλ, η τοπική πολιτιστική εκδήλωση ‘ΚΟΥΡΜΠΑΝΙ”, καταδεικνύουν την ουσιαστική παρέμβαση μας στο τομέα του πολιτισμού.

Παράλληλα υλοποιήσαμε πολιτιστικά δρώμενα που πάντρεψαν πολιτιστικούς συλλόγους, παράδοση και πολιτιστική ταυτότητα, όπως η Έκθεση Φωτογραφίας Αγιοργίτικης Εστίας, η ετήσια εκδήλωση της Σχολής Γονέων, το Β΄ Πανελλήνιο Συνέδριο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων με θέμα “Οι Προσκυνηματικές περιηγήσεις ως μοχλός τουριστικής ανάπτυξης: Η περίπτωση της Πιερίας”, η διοργάνωση των Τελετών Αφής Ολυμπιακής Φλόγας των Θερινών και Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, η Έκθεση “Από τον Παρθένη στον Μώραλη”, αλλά και το Λεύκωμα Πολιτιστικών Συλλόγων, όπως και η τοποθέτηση προτομών σημαντικών προσωπικοτήτων της σύγχρονης ιστορίας του τόπου, όπως αυτές των Κονταξάκη και Ελευθεριάδη.

Για την ανάδειξη του Δήμου σε πολιτιστικό χώρο ενισχύσαμε τις υπάρχουσες υποδομές και κατασκευάσαμε νέες. Η ολοκλήρωση του Πολιτιστικού Κέντρου στο Δ.Δ. Περίστασης, η ανέγερση υπαίθριου θεάτρου & χώρου πολιτιστικών δραστηριοτήτων στο χώρο του Δημοτικού Πάρκου Κατερίνης, η ανακαίνιση του Πνευματικού Συνεδριακού Κέντρου Κατερίνης (Εκάβη), η αναβάθμιση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κατερίνης, της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κορινού, της Αστικής Σχολής Κατερίνης, η ανάπλαση και αποκατάσταση του παραδοσιακού κτίσματος Τσαλόπουλου και η μετατροπή του σε Πολυχώρο Πολιτισμού 9 Μούσες, και η επανένταξη (πάνω από 5,5 εκ ευρώ) του Χώρου Θεάτρου και Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με σκοπό την ολοκλήρωσή του συνθέτουν ένα παζλ πολιτιστικών υποδομών που εκτός των άλλων ενισχύουν την τοπική ανάπτυξη.

 

…για τον Άνθρωπο, με κοινωνική προστασία, ασφάλεια και ανθρωπιά.

Η κοινωνική πολιτική του Δήμου Κατερίνης απέδωσε καρπούς, χωρίς αμπελοφιλοσοφίες και δημόσιες σχέσεις, αλλά με πραγματικό και έμπρακτο ενδιαφέρον στήριξης των συμπολιτών μας που βρίσκονται σε ανάγκη.

Συνεργαστήκαμε με τη Μητρόπολη, με κοινωνικούς φορείς και κινητοποιήσαμε ενεργούς πολίτες. Όλο το κοινωνικό κεφάλαιο του Δήμου Κατερίνης αξιοποιήθηκε και υποστηρίχθηκε με δράσεις και πρωτοβουλίες εθελοντισμού.

Παρείχαμε βοήθεια και υποστήριξη με σεβασμό στην αξιοπρέπεια καθεμιάς και καθενός πάσχοντα και αδύναμου, αλλά και των ευπαθών ομάδων των δημοτών εξασφαλίζοντας χρηματοδοτήσεις περισσότερες από 18 εκ ευρώ.

Προμηθευτήκαμε και παρείχαμε τρόφιμα με την σύμπραξη της Ιεράς Μητρόπολης Κατερίνης, Κίτρους και Πλαταμώνος, σε όλους τους πάσχοντες και τους αδύναμους συμπολίτες μας μέσω της λειτουργίας του Εκκλησιαστικού Κοινωνικού Παντοπωλείου.

Ιδρύσαμε και λειτουργούμε το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας, το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων Δήμου Κατερίνης, το ιατρo – κοινωνικό Κέντρο Τσιγγάνων, ενισχύοντας τις υποδομές του οικισμού τους, ενώ κατορθώσαμε να φιλοξενήσουμε προσφυγικούς πληθυσμούς κάνοντας το ανθρωπιστικό μας καθήκον, αλλά και προστατεύοντας την ταυτότητα του Δήμου και την τουριστική του ανάπτυξη.

Αναπτύξαμε την πρωτοβάθμια υγεία με ενίσχυση όλων των τοπικών σταθμών φροντίδας και περίθαλψης, όπως η αποπεράτωση του κοινοτικού καταστήματος και ιατρείου Βρίας. Συνδυαστικά με τις παρεχόμενες υπηρεσίες στα Κέντρα Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων [ΚΑΠΗ] και στο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων στον Σιδηροδρομικό Σταθμό και το Πρόγραμμα Βοήθειας στο Σπίτι συμπληρώνουμε την ιατροφαρμακευτική και εξωνοσοκομειακή φροντίδα των ευπαθών ομάδων, με προτεραιότητα και σεβασμό στους γονείς και τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας.

Ενισχύσαμε την κοινωφελή εργασία για την απασχόληση ανέργων και μακροχρόνια ανέργων δίνοντας παράλληλα ευκαιρίες επανακατάρτισης και απόκτησης δεξιοτήτων και πρωτίστως ενισχύοντας τις κατασκευές και τις συντηρήσεις με ίδια μέσα μειώνοντας στο ελάχιστο το κόστος των δημοτικών έργων, επωφελώς για τους δημότες και τους φορολογούμενους.

 

Δήμος Κατερίνης με Πολιτισμό της Καθημερινότητας

Φτιάξαμε έναν τόπο με πολιτισμό της καθημερινότητας, μια πόλη και χωριά καθαρά, ασφαλή, πράσινα, φωτισμένα, προσβάσιμα. Εξασφαλίσαμε την καθολική κάλυψη βασικών υποδομών, ύδρευσης, αποχέτευσης και διαχείρισης απορριμμάτων. Δρόμοι ασφαλείς και φωτισμένοι, με κυκλικούς κόμβους για οδική ασφάλεια και άνετη κυκλοφορία, καινούργια πεζοδρόμια με χρήση φιλικών προς το περιβάλλον υλικών, πράσινοι δρόμοι με δενδροφυτεύσεις, εκτεταμένο δίκτυο πεζοδρόμων, καθαρές και οργανωμένες παραλίες και ακτές. Παρεμβάσεις που ομορφαίνουν την πόλη και τα χωριά μας και παρέχουν ένα φιλικό περιβάλλον διαβίωσης, αλλά και ένα περιβάλλον ανάπτυξης.

Εξασφαλίσαμε χρηματοδοτήσεις, από όλες τις πιθανές πηγές, περισσότερων από 25 εκ ευρώ με προτάσεις τεκμηριωμένες και δείκτες απόδοσης υψηλούς που κατατάσσουν τον Δήμο Κατερίνης στους πρώτους στη χώρα σε αποτελεσματικότητα επενδυόμενου κεφαλαίου σε βασικές υποδομές.

 

Πετύχαμε:

την αναβάθμιση του δικτύου ύδρευσης σε όλο τον Δήμο, πόλη και χωριά, με καθολική κάλυψη και ποιοτικό έλεγχο για την προστασία της δημόσιας υγείας πολιτών και επισκεπτών. Η εξασφάλιση της ύδρευσης πραγματοποιήθηκε με την σύνταξη Γενικού Σχεδίου Ύδρευσης (Master Plan) και υλοποίηση Σχεδίου Ασφαλείας Νερού από την Δ.Ε.Υ.Α. Κατερίνης με χρήση τηλεχειρισμού για τον έλεγχο διαρροών των ενοτήτων Κατερίνης, Παραλίας, Κορινού, Ελαφίνας, Πέτρας και Πιερίων.

την ποιοτική και επαρκή για όλο τον Δήμο λειτουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος αποκομιδής και διαχείρισης απορριμμάτων με τη δημιουργία και την ποιοτική λειτουργία του σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων (ΣΜΑ), τα προγράμματα ανακύκλωσης, κομποστοποίησης και τη χρήση νέων τεχνολογιών.

την καθολική για την Δημοτική Κοινότητα Κατερίνης συλλογή και διαχείριση λυμάτων με την λειτουργία 24/7/365 ημέρες το χρόνο του Βιολογικού καθαρισμού, με μια πλειάδα έργων υποδομής, εξασφαλίζοντας περιβαλλοντική προστασία και γαλάζιες σημαίες για τις ακτές μας, ενώ παράλληλα ενισχύθηκαν οι αγωγοί όμβριων σε όλο τον Δήμο με σκοπό την διαχείριση τους και την προστασία των οικισμών από ακραία καιρικά φαινόμενα.

την σύνταξη και εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος Πολιτικής Προστασίας από κάθε καιρικό φαινόμενο, με αποτέλεσμα την επαρκή αντιμετώπιση όλων των χιονοπτώσεων σε κάθε απομακρυσμένη γωνιά του Δήμου, από το Ελατοχώρι έως τον Άγιο Δημήτριο και από την Πλατεία Δημαρχείου έως την Παραλία και τον Κορινό.

την υλοποίηση ενός εκτεταμένου και κυκλικού προγράμματος ασφαλτοστρώσεων και αστικής οδοποιίας σε όλο τον Δήμο, πόλη και χωριά. Σε πολλές περιπτώσεις υπήρξαν διανοίξεις, κατασκευές υποστρώματος και ασφαλτόστρωσης, ενώ σε άλλες συντήρηση με στόχο την ασφαλή διέλευση οχημάτων και πεζών. Παράλληλα εντός της δημοτικής ενότητας Κατερίνης υλοποιήθηκαν συνολικές παρεμβάσεις σε κεντρικούς άξονες, όπως με την κατεδάφιση του παλαιού διωρόφου κτίσματος στο Ο.Τ.216 και τις παρεμβάσεις της οδού Τερζοπούλου, στην πολεοδομική ενότητα Βατάν, Παραλίας, Εθνικού Σταδίου κ.α.

την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος συντήρησης, επέκτασης και αναβάθμισης του δημοτικού φωτισμού σε όλο τον Δήμο με προτεραιότητα στα χωριά μας και τους οικισμούς. Πρωτίστως προχωρήσαμε σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αναβάθμισης του δημοτικού φωτισμού με την τοποθέτηση νέων ιστών και φωτιστικών σωμάτων Led χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας. Οι παρεμβάσεις ξεκίνησαν από τις περιοχές που τα φωτιστικά σώματα ήταν παλιάς τεχνολογίας, παρουσίαζαν μεγάλη συχνότητα βλαβών και φθορών, σημαντική κατανάλωση ενέργειας και χαμηλό δείκτη χρωματικής απόδοσης, ενώ οι ιστοί ήταν γερασμένοι και επικίνδυνοι. Ένα πρόγραμμα που συνεχίζεται και απαιτεί 2 έτη ολοκλήρωσης.

την εφαρμογή ενός εκτεταμένου προγράμματος βιοκλιματικών αστικών αναπλάσεων στην πόλη της Κατερίνης. Καταρχάς η φύτευση χιλιάδων δένδρων επί του οδοστρώματος, με παράλληλη διευθέτηση των χώρων στάθμευσης και των θέσεων των κάδων απορριμμάτων, και η ανακατασκευή των πεζοδρομίων με οικολογικά υλικά. Κυβόλιθοι με βασικά χαρακτηριστικά τον υψηλό δείκτη ηλιακής αντανάκλασης, την μείωση του φαινομένου της θερμικής νησίδας που επιφέρουν οικονομία στην κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας κάθε νοικοκυριού και φυσικά διαμορφώνουν ένα εξαιρετικά αισθητικό αποτέλεσμα.

τον καθαρισμό των παραλιακών ακτών μας και την ναυαγοσωστική κάλυψη τους με στόχο τις Γαλάζιες Σημαίες και την απρόσκοπτη προσέλκυση τουριστών και τη λειτουργία των τουριστικών μας μονάδων.

το σχεδιασμό και την εφαρμογή μιας πρωτοποριακής και καινοτόμου μεθόδου ρύθμισης της κυκλοφορίας και της οδικής ασφάλειας με τους κυκλικούς κόμβους σε διασταυρώσεις υψηλής κίνησης και ροής αυτοκινήτων. Μέθοδος και καλή πρακτική βραβευμένη, η οποία σήμερα δανείζεται σε άλλους Δήμους της χώρας.

την προμήθεια συστήματος φωτογραμμετρικής παραγωγής ψηφιακών χαρτών με μηδενικό κόστος και ίδια δημοτικά μέσα. Όταν εμείς στο παρελθόν ή άλλοι δήμοι ακόμα και σήμερα δαπανούν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από ίδιους πόρους για τοπογραφικά διαγράμματα και αποτυπώσεις, σήμερα στο Δήμο Κατερίνης ξοδεύουμε μηδέν. Για την αναφερόμενη εφαρμογή ο Δήμος βραβεύτηκε και δανείζει την τεχνογνωσία σε άλλους Δήμους.

τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση των δημοτικών χώρων στάθμευσης – τέσσερις πλέον – με στόχο την παροχή ποιοτικών αλλά οικονομικών υπηρεσιών (σε ώρες και ημέρες περιπάτου δωρεάν) και πρωτίστως αποσυμφόρησης του εμπορικού κέντρου της πόλης. Η παροχή χώρων στάθμευσης, παράλληλα με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από το δίκτυο κυκλικών κόμβων και το ευρύτατο δίκτυο πεζοδρόμησης, άλλαξε την πόλη και έδωσε τη δυνατότητα περιπάτου, ενώ ελάττωσε τους ρίπους αναβαθμίζοντας το περιβάλλον ζωής μας.

την συντήρηση και αναβάθμιση όλων των δημοτικών κτιρίων για την άρτια εξυπηρέτηση των δημοτών και τη διασφάλιση ενός ποιοτικού περιβάλλοντος εργασίας των στελεχών και των εργαζομένων του Δήμου.

την επαναχρησιμοποίηση υλικών και τις κατασκευές στο δημοτικό εργαστήριο με ίδια μέσα σε ανθρώπινους πόρους για μείωση του κόστους στο ελάχιστο και την μείωση των “άχρηστων” υλικών, όπως τα όμορφα παγκάκια που στολίζουν το δήμο μας, οι οικίσκοι των παραλιών, οι κάδοι των απορριμμάτων στις πλατείες μας. Καλές πρακτικές και καινοτομίες για τις οποίες ο Δήμος βραβεύτηκε στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας.

την συντήρηση του Δημοτικού καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς και την εφαρμογή ενός προγράμματος προστασίας των τετράποδων φίλων μας και πρωτίστως των δημοτών.

 

 

Δήμος Κατερίνης με εμβληματικές και μεγάλες παρεμβάσεις για την Ανάπτυξη & την Ευημερία

Κατερίνη Πόλη Φιλόξενη, περιπάτου και ψυχαγωγίας

Με στόχο την διαμόρφωση ενός φιλικού και όμορφου περιβάλλοντος για την προσέλκυση επισκεπτών, την συνακόλουθη τόνωση της τοπικής αγοράς υπηρεσιών και προϊόντων και την ευημερία των δημοτών υλοποιήσαμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μεγάλων αναπλάσεων στην πόλη της Κατερίνης:

με την κατασκευή και την αναβάθμιση της Πλατείας Μακεδονίας (πρώην Δημοκρατίας), την ανάπλαση της Πλατείας Δημαρχείου, την ανάπλαση της Πλατείας Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, τις αναπλάσεις και παρεμβάσεις στις πλατείες Ηρώων, Ευαγγελικών και Ελευθερίας, τον εξωραϊσμό του Υδατόπυργου και του περιβάλλοντος χώρου και άλλες μικρές, αλλά σημαντικές παρεμβάσεις πρασίνου και ανάπαυσης σε όλες τις γειτονιές του Δήμου μας.

με την ανάπλαση του Δημοτικού Πάρκου Κατερίνης, ενός μοναδικής ομορφιάς Πάρκου 52 στρ., με την πανίδα και χλωρίδα που φροντίσαμε, και την αναβάθμιση των χώρων αναψυχής, τους παιδότοπους, τις λιμνούλες και τα σιντριβάνια, το υπαίθριο Θέατρο, το πάρκο των τετράποδων φίλων μας, τις εκατοντάδες μέτρων περιπάτου ανάμεσα στα δένδρα και τα φιλοξενούμενα ζωάκια. Ένα Πάρκο που κάθε Δεκέμβριο μεταμορφώνεται σε «Πάρκο των Χρωμάτων» με ζογκλέρ, ανιματέρ, ξυλοπόδαρους, ξωτικά, νεράιδες και ήρωες παραμυθιών σας και σας μεταφέρει σε φανταστικούς κόσμους.

με την ανακατασκευή και τη διαμόρφωση της πρώην οικίας Τσαλόπουλου σε πολυχώρο πολιτισμού (9 Μούσες) για την φιλοξενία σημαντικών πολιτιστικών και εικαστικών εκθέσεων και την ανάπλαση εσωτερικά και εξωτερικά της Αστικής Σχολής.

με την ανάδειξη ενός μεγάλου περιπάτου σε εμβληματικά σημεία της πόλης, Αστική Σχολή – Πολυχώρος Πολιτισμού 9 Μούσες – Πλατεία Μακεδονίας – Πλατεία Ελευθερίας – Πλατεία Δημαρχείου – Σιντριβάνι – Δημοτικό Πάρκο και Εκάβη που συνδέονται με ένα ευρύ δίκτυο πεζοδρόμων και παρέχουν τη δυνατότητα να διασχίσει κανείς ολόκληρη την πόλη με ασφάλεια.

με την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας ψυχαγωγίας και επισιτισμού, δίνοντας τη δυνατότητα ευχάριστης φιλοξενίας και διασκέδασης για τους δημότες και τους επισκέπτες, χωρίς αισθητικές και περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις στους κατοίκους του κέντρου.

 

Δήμος Κατερίνης, τόπος πρότυπο Οικιστικής Ανάπτυξης

Η προαστιακή απόσταση της Κατερίνης από τη Θεσσαλονίκη, το φυσικό περιβάλλον και το ανάγλυφό του, η οικοδομήσιμη γη, το εκτεταμένο δίκτυο μεταφορών αναδεικνύουν την οικιστική ανάπτυξη σε πυλώνα τοπικής ευημερίας. Νέα ζευγάρια και νέοι γονείς μπορούν πια να αποφασίσουν με ασφάλεια και σιγουριά να επενδύσουν και να κατοικίσουν τον Δήμο μας και αυτό το πετύχαμε:

με τις υψηλής ποιότητας και επάρκειας υποδομές εκπαίδευσης, δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, άθλησης και πολιτιστικών δράσεων,

με την ποιότητα και την ασφάλεια του δομημένου περιβάλλοντος και την πρόσβαση στο φυσικό περιβάλλον του Δήμου μας,

με την οργάνωση και την αναβάθμιση των Υπηρεσιών του Δήμου που εξυπηρετούν άμεσα, φιλικά και αποτελεσματικά, χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες, με χρήση νέων τεχνολογιών και με άμεση, αποκεντρωμένη και αποτελεσματική διοίκηση που παρέχει υπηρεσίες φιλικές προς τον Δημότη, με αποτέλεσμα τη δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος στη σχέση Δήμου – Κατοίκου / Δημότη,

με το σχεδιασμό και την κατασκευή της Περιφερειακής Οδού της Κατερίνης, το μεγαλύτερο κατασκευαστικό έργο της Πιερίας εδώ και δεκαετίες, χαρακτηρισμένο ως έργο πρότυπο από τις ευρωπαϊκές αρχές που ολοκληρώθηκε στο 50% και δίνεται άμεσα στην κυκλοφορία. Η Περιφερειακή Οδός και ο Αυτοκινητόδρομος παρέχουν εύκολη και ασφαλή διέλευση μέσα από το κέντρο της πόλης και συναποτελούν ένα περιφερειακό και ακτινωτό δίκτυο κίνησης ανάλογο ευρωπαϊκών πόλεων, με την πολεοδομική και χωροταξική ένταξη της Ολυμπιακής Ακτής, με την αναβίωση του βιοκλιματικού οικισμού της Ολυμπιάδας.

 

Η Αγροτική Ανάπτυξη πυλώνας της ευημερίας και ζωντάνιας των Χωριών και των Οικισμών του Δήμου μας.

Η υποστήριξη των αγροτών μας ήταν βασικός πυλώνας του σχεδιασμού μας και επιτευχθείς. Γι’ αυτό ο Δήμος Κατερίνης, παρότι έχει ένα δυναμικό και ανεπτυγμένο κέντρο, διατηρεί ζωντανά και παραγωγικά τα χωριά του. Ο αγρο-κτηνοτροφικός τομέας συμπληρώνει τις υπηρεσίες και ενισχύει την οικιστική ανάπτυξη. Βασικές πολιτικές ήταν τα μικρά και μεγάλα εγγειοβελτιωτικά έργα, με χρηματοδοτήσεις που εξασφαλίσαμε και ξεπέρασαν τα 30 κ ευρώ, για την άρδευση, τον εξηλεκτρισμό και την προσβασιμότητα με ένα δίκτυο αγροτικής οδοποιίας. Υλοποιήσαμε:

ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κυκλικής συντήρησης, βελτίωσης, επέκτασης και αναβάθμισης των αρδευτικών υποδομών, με αντικατάσταση αγωγών και δικτύων, παλαιωμένου εξοπλισμού, πομόνων και ηλεκτρολομηχανολογικών, ανάπτυξη και επεκτάσεις νέων δικτύων, κατασκευή και αντικατάσταση δεξαμενών, νέες υδρο-γεωτρήσεις σε Μοσχοπόταμο, Λαγόρραχη, Αρωνά, Τρίλόφο, Έλαφο, Εξοχή, Καταλώνια, στο αγρόκτημα Καλλιθέας, στην Τ.Κ. Μηλιάς, στη θέση Ράχη – Καραγάτση – Φτέρη, στην Τ.Κ. Σεβαστής, στο αγρόκτημα Κούκου και Περίστασης, στον Αρωνά, στη Θέση Παλαιά Βρύα, στη θέση Προσήλιο, στις θέσεις Βύθισμα και Κουλούρα Σβορώνου, κατασκευή λιμνοδεξαμενής στη θέση “Καλόγηρος” της Ράχης, κατασκευή 1ου και 2ου χωμάτινου Ταμιευτήρα στη θέση Αη Δημητρινά κ.α.

ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα συντήρησης, επέκτασης και βελτίωσης των αγροτικών υποδομών, της αγροτικής οδοποιίας και προσβάσεων σε κτηνοτροφικές μονάδες, αλλά και σε θέσεις επισκέψιμες, όπως η βελτίωση του δασόδρομου «Άνω Μηλιάς – Κρυονέρι – Μπουρλέκια» Τοπικής Κοινότητας Μηλιάς», 1ης Διαχειριστικής Ενότητας Δήμου Κατερίνης – Θέση Μπουφόλακας – Π. Χράνη, τις οδούς πρόσβασης στην αγροτική περιοχή του καστανεώνα Βρίας, του Π. Ελατοχωρίου, τα δύο τεχνικά ρέματα στην πηγή Κεραμίδα, τα δύο ιρλανδικά ρείθρα μεγάλων διαστάσεων κ.α.

 

Δήμος Κατερίνης, τόπος Ευκαιριών Απασχόλησης και Επιχειρηματικότητας για όλους.

Η απόδοση ταυτότητας στο Δήμο Κατερίνης είναι στρατηγικής σημασίας. Το κτίσιμο και η προβολή της εικόνας της πόλης και των χωριών, η έλξη ενδιαφέροντος σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, και η ενίσχυση των δεσμών των επισκεπτών είτε πρόκειται για επισκέπτες του Σαββατοκύριακου από γειτονικούς δήμους είτε για τουρίστες του εσωτερικού ή του εξωτερικού είναι μεγίστης σημασίας.

Ο καλύτερος τρόπος για την επίτευξη της ανάπτυξης, μιας πολύπλευρης ανάπτυξης που βασικά στηρίζεται στις υπηρεσίες, στο λιανεμπόριο κυρίως αγροτικών προϊόντων, στις τουριστικές μονάδες και στην ενίσχυση της επενδυτικής αγοράς οικιστικής χρήσεως είναι η εμπειρία του επισκέπτη, του φιλοξενούμενου, του τουρίστα.

Αυτή η εμπειρία από το Δήμο, είτε πρόκειται για την πόλη της Κατερίνης είτε για το Ελατοχώρι ή για την Παραλία και τον Κορινό διαμορφώνεται από το σύνολο των παρεμβάσεων του Δήμου στο δομημένο και το φυσικό περιβάλλον.

Μια οργανωμένη πολιτεία, με ήπια και φιλο-περιβαλοντική ανάπτυξη, με εξασφαλισμένες τις βασικές υποδομές, με προσβάσιμο το φυσικό περιβάλλον, είτε πρόκειται για ακτογραμμή είτε για δασικό είτε για περιαστικό πράσινο, έχει ταυτότητα πόλου έλξης, και εφόσον έλκει ο κάτοικος επωφελείται από τον πλούτο που διαχέεται σε όλους.

Γι’ αυτό η πολύπλευρη δημοτική μας πολιτική, γι’ αυτό και η σπουδή για καλές πρακτικές και καινοτομίες που ξεπερνούν τα σύνορα του Δήμου και του αποδίδουν μια εξωστρέφεια που επιστρέφει πολλαπλασιαστικά.

Σε αυτό το πλαίσιο ενισχύσαμε την επιχειρηματικότητα πρωτίστως των νέων. Εκτός από τη συνεργασία με το επιμελητήριο, αλλά και με όλους τους φορείς του τουρισμού καθώς και τις αγροτικές ενώσεις, προωθήσαμε την έρευνα, την καινοτομία, την κοινωνική επιχειρηματικότητα, αναδείξαμε και προβάλαμε ευκαιρίες με στρατηγικές συμμαχίες όπως η google, ενώ προσελκύσαμε μεγάλες αποστολές και διεθνή γεγονότα τόσο στον αθλητισμό όσο και στον πολιτισμό για την τόνωση της τοπικής αγοράς.

Προωθήσαμε την ψηφιακή σύγκλιση με τη χρηματοδότηση ανάπτυξης διαδικτυακής πλατφόρμας για προβολή αγρο-τουριστικών προϊόντων και ηλεκτρονικές αγορές και συναλλαγές. Αναβαθμίσαμε την Εμποροβιοτεχνική Έκθεση Πιερίας και την Εμποροπανήγυρη Κατερίνης, ενώ προβάλαμε κάθε καλή πρακτική επιχειρηματικότητας για την πληροφόρηση και την κινητοποίηση του εντόπιου ανθρώπινου δυναμικού. Σήμερα ο Δήμος Κατερίνης δεν είναι ένας φτωχός συγγενής και το βιοτικό επίπεδο είναι πάνω από το μέσο όρο της χώρας και αντίστοιχων ποιοτικών και ποσοτικών στοιχείων κοινωνιών.