Καρυπίδης Σάββας

Επαγγελματίας Αθλητής – Ολυμπιονίκης με την Εθνική Ομάδα Χειροσφαίρισης Παντρεμένος με την Βασιλική, πατέρας της Ελισάβετ

Γεννήθηκα το 1979 στην πόλη της Κατερίνης, όπου και μεγάλωσα. Αποφοίτησα από το 4ο Γενικό Λύκειο, συνεχίζοντας τις πανεπιστημιακές σπουδές στο τμήμα Επιστημών Αγωγής Αθλητισμού του Α.Π.Θ., στο οποίο εισήχθην το 1997.

Από νεαρή ηλικία ήταν έκδηλη η στοχευμένη ενασχόληση μου με τον τομέα του αθλητισμού, εκκινώντας από τα νεανικά τμήματα χειροσφαίρισης του Αρχελάου. Τη χρονιά της ενηλικίωσής μου μεταπήδησα στην ανδρική ομάδα, ορόσημο και αφετηρία της επαγγελματικής μου, πλέον, σταδιοδρομίας.

Τα επόμενα χρόνια -σε διασυλλογικό επίπεδο- ακολούθησε μια πορεία σε ομάδες χειροσφαίρισης της Ελλάδας και του εξωτερικού, που συνοδεύτηκε τόσο από προσωπικές, όσο και και συλλογικές επιτυχίες. Κυπελλούχος και Πρωταθλητής Ελλάδας, πολυτιμότερος παίκτης του ελληνικού πρωταθλήματος, πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος της Bundesliga, συμμετοχή στο HBL All Star Game, καθώς και στη Μικτή Ομάδα Κόσμου Χειροσφαίρισης, υπήρξαν ορισμένες από τις πλέον αξιομνημόνευτες στιγμές.

Σε εθνικό επίπεδο, τίμησα το εθνόσημο, φορώντας την γαλανόλευκη σε πλήθος διεθνών διοργανώσεων (Ευρωπαϊκό & Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, Μεσογειακοί Αγώνες), διατελώντας για χρόνια αργηχός της Εθνικής Ομάδας. Κορυφαίο, ωστόσο, γεγονός υπήρξε η κατάκτηση της 6ης θέσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004.

Μετά τον τερματισμό της αθλητικής μου καριέρας επέστρεψα στη γενέτειρά μου. Η ενασχόληση μου με τον τομέα του αθλητισμού παρέμεινε ενεργή, καθώς διετέλεσα υπ. αθλητικού σχεδιασμού στην Αντιπεριφέρεια Πιερίας. Συγχρόνως αποδεχόμενος την πρόσκληση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Χειροσφαίρισης, ανέλαβα το ρόλο του επιστημονικού συνεργάτη ενόψει του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Χειροσφαίρισης Νέων, που θα πραγματοποιηθεί το 2021 στον Πειραιά.